Er du sikker på, at du betaler den rigtige skat?
Dit skattekort bestemmer, hvor meget du betaler i skat hver måned – og om du risikerer et skattesmæk senere.
Men vidste du, at mange danskere bruger det forkerte skattekort og enten betaler for meget eller for lidt i skat?
Lad os gøre det simpelt! I denne guide får du en letforståelig gennemgang af hovedkort, bikort og frikort – så du undgår fejl og sikrer, at du hverken betaler for meget eller for lidt i skat😊
I dag kan du læse om:
- Hvad er et skattekort – og hvorfor er det vigtigt?
- Hovedkort, bikort og frikort – hvad er forskellen?
- 3 Typiske fejl med skattekort (og hvordan du undgår dem)
- Eksempler: Sådan bruger du skattekortene rigtigt
- De vigtigste pointer
Hvad er et skattekort – og hvorfor er det vigtigt?
Dine skattekort er nøglen til at betale den rigtige skat – hverken for meget eller for lidt. Men hvad betyder det egentlig?
Et skattekort er digitalt og fortæller din arbejdsgiver eller udbetaler, hvor meget der skal trækkes i skat af din indkomst.
Det indeholder to vigtige oplysninger:
- Trækprocenten – hvor stor en del af din indkomst, der går til skat
- Det månedlige fradrag – den del af din indkomst, du ikke skal betale skat af
Når du starter et nyt job, får din arbejdsgiver eller udbetaler automatisk adgang til dit skattekort via Skattestyrelsen. Men det er dit ansvar at sikre, at de bruger det rigtige.
Tjek dit skattekort på skat.dk – det tager kun få minutter, men kan spare dig for store skattesmæk senere! Du kan også se det nemt i din app under “Indkomstoverblikket”
Vidste du, at Skatteguiden kan hjælpe dig med at justere dit skattekort? Brug funktionen, “Forskud”, og få justeret din skat i dag! 😊
Er du i tvivl om hvordan du skal justere din forskudsopgørelse, kan du læse vores guide til din forskudsopgørelse 2025.
Hovedkort, bikort og frikort – hvad er forskellen?
Der findes tre typer skattekort, og det er vigtigt at bruge dem rigtigt, hvis du vil undgå uventede skatteoverraskelser.
Hovedkort
Dette er dit vigtigste skattekort. Det bruges til din primære indkomst (f.eks. din løn, dagpenge eller SU). Her får du dit fulde personfradrag, så en del af din indkomst er skattefri.
Bikort
Hvis du har mere end ét job eller en ekstra indkomst (sekundær indkomst), skal du bruge et bikort. Modsat hovedkortet har bikortet intet personfradrag, hvilket betyder, at du betaler skat af hele beløbet. Du kan bruge dit bikort på flere forskellige indkomster på samme tid.
Frikort
Frikortet giver dig mulighed for at tjene en vis sum penge skattefrit. I 2025 er grænsen 51.600 kr. Det betyder, at du kan få hele din løn udbetalt (efter 8% AM-bidrag), indtil du rammer grænsen.
Vigtigt: Bruger du skattekortene forkert, kan du enten betale for meget i skat (og vente på at få penge tilbage) eller betale for lidt (og få et skattesmæk).
Skatteguidens råd: Dit hovedkort bør altid bruges til den højeste indkomst, og bikortet til den laveste. Hvis du f.eks. har et job, hvor du tjener 10.000 kr., og samtidig modtager 6.000 kr. i SU, skal hovedkortet bruges til lønnen, mens bikortet til SU’en. På den måde sikrer du den rigtige skattebetaling 😃
3 Typiske fejl med skattekort (og hvordan du undgår dem)
Selvom skattekortene bliver brugt automatisk, sker der stadig fejl – og de kan koste dig dyrt. Her er de mest almindelige faldgruber (og hvordan du undgår dem):
Du bruger hovedkortet flere steder
Hvis du bruger hovedkortet til mere end ét job, bliver dit personfradrag trukket flere gange – og det kan betyde, at du betaler for lidt i skat. Resultat? Du risikerer at betale for lidt i skat.
- Sådan undgår du det: Sørg for kun at bruge hovedkortet på din primære indkomst. Evt. Spørg din arbejdsgiver hvilket skattekort de bruger og/eller tjek op på det på minsu.dk
Du bruger bikortet i stedet for hovedkortet
Hvis du bruger bikortet til dit primære job, betaler du skat af hele din løn, fordi der ikke er fradrag. Resultat? Du risikerer at betale for meget i skat.
- Sådan undgår du det: Tjek op med din arbejdsgiver, om de bruger det rigtige kort.
Du glemmer at opdatere skattekortet ved nyt job
Hvis du skifter job, men ikke opdaterer dit skattekort, kan din nye arbejdsgiver bruge de forkerte skatteoplysninger.
- Sådan undgår du det: Kontakt din arbejdsgiver og bed dem om at bruge det skattekort du ønsker.
Er du i tvivl om, hvilke skattekort du bruger hvor? Som Standard- eller Plus-medlem af Skatteguiden kan du få personlig hjælp til at sikre, at dine skattekort er korrekt registreret 😊
Eksempler: Sådan bruger du skattekortene rigtigt
At vælge det rigtige skattekort kan gøre forskellen mellem en sund økonomi og et skattesmæk. Her er tre konkrete eksempler på, hvordan du bruger skattekortene korrekt i forskellige situationer:
Eksempel 1: Fuldtidsansat med ét job
Du arbejder fuldtid som kontorassistent og har ingen andre indkomster.
Du skal bruge hovedkortet, da du kun har én indkomst. Din arbejdsgiver trækker skat ud fra hovedkortet og tager højde for dit månedlige fradrag.
Eksempel 2: Studerende med studiejob
Du er studerende og har et fritidsjob i en café.
Du tjener flere penge end det du får i SU. Din løn er dermed din primære indkomst, så her bruger du dit hovedkort. Din SU er en ekstra indkomst ved siden af studiet, så her bruger du dit bikort. Du skal bede din arbejdsgiver om at sætte din løn på hovedkortet – og manuelt skifte skattekortet på minsu.dk.
Hold styr på din SU og indkomst med vores SU tracker.
Eksempel 3: Skifter job midt på året
Du skifter fra én virksomhed til en anden i juni.
Din gamle arbejdsgiver bruger hovedkortet, men da du stopper, skal du sikre sig, at din nye arbejdsgiver får hovedkortet i stedet – og vigtigst, at du ikke har 2 overlappende indkomster der begge er på hovedkortet. Hvis du ikke gør det, kan du ende med at betale for lidt i skat.
Tip: Tjek altid, at dine skattekort bruges rigtigt – det kan spare dig for et skattesmæk senere! Læs mere om hvordan du undgår et skattesmæk her 😊
De vigtigste pointer
For at undgå skattesmæk (eller at betale for meget i skat), er det vigtigt, at du forstår dine skattekort.
- Hovedkort bruges til din primære indkomst og indeholder dit personfradrag
- Bikort bruges til ekstra indkomster og har ikke fradrag
- Frikort lader dig tjene op til et vist beløb skattefrit (51.600 kr. i 2025)
- Tjek altid dit skattekort, hvis du får nyt job, en ekstra indkomst eller starter på SU
- Bruger du skattekortene forkert? Så risikerer du enten at betale for meget i skat (og vente på at få pengene tilbage) eller at betale for lidt (og ende med et skattesmæk)
Vil du være helt sikker på, at alt er korrekt? Som Standard- eller Plus-medlem af Skatteguiden kan du få hjælp til at justere dit skattekort, så du betaler den helt rigtige skat – hverken for meget eller for lidt 😊
Anna, Junior Tax Assistant
Skatteguiden
