Mange danskere bøvler med at betale den rette skat i løbet af året. Det betyder, at mere end hver fjerde dansker står til at skulle have penge op af lommen og betale restskat.
Den 24. marts offentliggør Skattestyrelsen danskernes årsopgørelser for 2024. Her får alle endegyldigt svar på, om man skal betale restskat, eller om der ligger en glædelig overraskelse i vente fra SKAT. Læs mere her om restskat.
Lige nu står mere end hver fjerde dansker (29%) til at få skattesmæk med røde tal på årsopgørelsen. Til gengæld står 71% til at få penge tilbage i skat. Dertil anslås det, at danskerne i gennemsnit får 7.032 kr. tilbage i overskydende skat, mens den gennemsnitlige tilbagebetaling af restskat vil lyde på 6.742 kr.
Analysen er lavet på baggrund af vores gratis service ’Tidlig Årsopgørelse’, som bliver beregnet ved hjælp af en algoritme, der tager afsæt i danskernes skatteoplysninger. Servicen er tilgængelig for alle appens brugere. Det betyder, at alle danskere allerede nu kan tjekke deres estimat på årsopgørelsen i appen og få estimeret, om de skal have penge tilbage eller der venter dem et skattesmæk.
Vi har allerede nu udregnet 600.000 estimater på årsopgørelsen for 2024 for vores brugere.
Når SKAT offentliggør den officielle årsopgørelse, vil man også kunne se den i appen.
Er du i tvivl om hvordan du kan rette din årsopgørelse? Læs vores blogindlæg: Tjek og ret din årsopgørelse korrekt.
Hvem rammer tættest på og længst fra skiven?
63% af danskerne rammer mellem 1.000 kr. og 10.000 kr. forkert på årsopgørelsen, og det gælder både for dem der skal betale restskat, og dem der skal have penge tilbage. Derudover har 21% en difference på mere end 10.000 kr. og kun ca. 15% af danskerne rammer inden for 1.000 kr. Og for de helt skarpe, som rammer helt plet, så er procentdelen på cirka 0,4%.
Vores indblik i danskernes skattetal viser også demografiske udsving. Cirka en ud af tre af danskerne mellem 60-69 år står til at skulle betale restskat (34%). Derimod betaler danskere mellem 18-29 år oftest for meget i skat i løbet af året, og her kan hele 73% se frem til at modtage overskydende skat.
Kigger man rundt omkring i landets kommuner, så er det indbyggerne i Faxe kommune, der står til at indtage førstepladsen i at få røde tal på årsopgørelsen. Næsten halvdelen af skattebetalere i Faxe kommune (47%) står til at skulle betale en ekstra regning til SKAT. Folk i Morsø kommune er derimod landets bedste til at undgå at skulle betale restskat. Her kan hele 80% se frem til at modtage overskydende skat.
Men der er en forklaring på de store geografiske udsving forklarer Skatteekspert, Sepehr Izadi:
”Det er klart, at nogle kommuner er hårdere ramt af skattesmæk end andre. Det er primært tilfældet for kommuner med mange pendlere, som f.eks. Faxe. Dette skyldes, at kørselsfradraget ikke overføres automatisk til årsopgørelsen, hvilket desværre overses af mange danskere.”
Ud fra vores beregninger forventes det, at de 29% af danskerne, der står til skattesmæk når årsopgørelsen udkommer, vil falde til 21% efter danskerne har tilføjet deres kørselsfradrag på årsopgørelsen.
Om Skatteguiden
Skatteguiden er Danmarks eneste skatteapp, som hjælper folk med at holde styr på deres skat. Virksomheden blev stiftet i 2017 af Nikolai T.G. Høgskilde og har i dag 41 medarbejdere. I Løvens Hule investerede Jesper Buch 1,5 millioner kr. for 12,5 procent af virksomheden. I appen kan man bl.a. se, om man betaler den rette skat hver måned, få tilrettet sin skat korrekt og finde sine glemte fradrag.
Skatteguiden har adgang til samme oplysninger som alle andre skatterådgivere i Danmark. De har en dataaftale med Skattestyrelsen, og bruger både interne og eksterne sikkerhedsrådgivere og jurister til GDPR og datasikkerhed.
På bare et år er Skatteguidens brugerskare vokset fra 592.000 i starten af 2024 til mere end 940.000 brugere i dag – og Skatteguiden har flere gange været den mest downloadede app i Danmark i løbet af 2021, 2022, 2023, 2024 og 2025.
Anna, Junior Tax Assistant
Skatteguiden
